Paardenpassie

Op 26 mei zijn Tinne (2de plaats Vlaams parlement), Evi (10de plaats Kamer), Jelle (4de opvolger Vlaams parlement), Caroline (10de opvolger Kamer) en Stijn (15deopvolger Vlaams parlement) terug kandidaat voor de verkiezingen. Zij kennen de paardenwereld door en door. Ze engageren zich om ervoor te zorgen dat je in de toekomst je favoriete hobby en sport kan blijven beoefenen. Hieronder lees je hun actiepunten:

De recreatieve ruitersport is voor vele ruiters en vrijwilligers de ideale ontspanning. Meer aangepaste wandelpaden, oefen- en wedstrijdterreinen zijn noodzakelijk. Met respect voor de natuur kunnen heel wat meer wandel- en jaagpaden in bos- en natuurgebied open gesteld worden voor ruiters en menners.

De bijzondere krachten van paarden worden meer en meer ingezet bij coaching of therapieën. Het is belangrijk dat deze begeleidingsvorm wordt erkent en dat er een duidelijk kader wordt uitgewerkt met o.a. eenvormige terminologie, opleidingsmogelijkheden, terugbetalingsmogelijkheden,… Zodat zij die hiermee aan de slag willen goed hun weg vinden.

Het PaardenPunt Vlaanderen (website: paarden.vlaanderen) zorgt voor neutrale informatieverspreiding over alles wat met paarden te maken heeft. Dit initiatief dient samen met zijn partners verder ondersteund te worden.

De meeste automobilisten hebben minder voeling met paarden. De campagne: ‘Paard op de baan? Kalm aan!’ moet dan ook met regelmaat worden herhaald.

Paarden kunnen een positieve impact hebben op de natuur zoals bv. de begrazingsprojecten in de Hoge Veluwe. Ons Belgisch trekpaard kan zo ideaal ingezet worden als trekkracht en voor begrazing in gevoelige natuurgebieden. Het Agentschap voor Natuur en Bos dient hiermee rekening te houden bij het beheer van hun terreinen.

De Vlaams gefokte paarden en onze ruiters hebben een belangrijke positie in het buitenland. Bij buitenlandse handelsmissies dienen de kansen voor de paardensector dan ook steeds aan bod te komen.

Vrijwilligers verdienen alle respect! Administratieve vereenvoudiging bij de organisatie van evenementen verdient nog meer aandacht en negatieve effecten van regelgeving op het vrijwilligerswerk dient bijgestuurd te worden.

Het welzijn van onze paarden staat op de eerste plaats. Toch komen er bv. bij barre weersomstandigheden soms klachten van burgers die minder ervaring hebben met dieren. De kennis en ervaring van de inspectiediensten is cruciaal. Dieren kunnen niet in beslaggenomen worden vooraleer er contact is geweest met de eigenaar en/of dierenarts.

Dankzij onze fokkers, dierenartsen, paardenhouders en ruiters, maar zeker dankzij de talloze vrijwilligers behoort Vlaanderen tot de wereldtop in de paardenwereld.
En daar zijn wij trots op!

Opdat u uw beroep of hobby ook in de toekomst onder de beste omstandigheden zou kunnen blijven uitoefenen is het belangrijk dat uw stem en die van uw familie op 26 mei naar mensen gaat die de paardenwereld door en door kennen en zich hiervoor, dan ook voor 200% zullen engageren.

U mag op meerdere kandidaten stemmen binnen dezelfde lijst!

vs-evi

kamer

Evi Van Camp

37 jaar
Koningshooikt
evivancamp@hotmail.com

Ik ben ondertussen 22 jaar lid van de Landelijke Rijverenigingen (LRV) bij de rijvereniging Lier-Noord. Sommigen kennen me misschien ook nog als werknemer bij LRV nationaal waar ik me oa. verdiepte in de dialoogdagen binnen de paardenhouderij. Tijdens de voorbije jaren deed ik ook ervaring op binnen ons gewestbestuur en het provinciaal bestuur.  Ik heb er oa. geleerd dat paarden, pony’s, het landelijke buitenleven en verenigingswerking een bijzonder positieve invloed heeft op uw persoonlijke welzijn en dat van de anderen. U verdient dus op zijn minst rechtszekerheid en duidelijkheid als het over uw paarden, uw pony’s, uw hobby of werk gaat. In die 22 jaar als LRV-lid heb ik ook geleerd dat het sport- en verenigingsleven niet zonder vrijwilligers kan. Ze verdienen alle respect en ondersteuning! Op het vlak van administratieve vereenvoudiging bij de organisatie van evenementen bijvoorbeeld… Samen met u wil ik al mijn PK’s gebruiken om onze paardensector vanuit de politiek te ondersteunen. Bruggen bouwen tussen landbouw, paardensector en politiek.  De handen in elkaar slaan om onze open ruimte te vrijwaren en de sector te versterken waar het kan.

vs-caroline

opvolger kamer

Caroline Van der Heyden

30 jaar
Lint
caroline.vanderheyden@lint.be

Als kleindochter van een landbouwer en dochter van een tuinaanlegger groeide ik op in een hecht ondernemersgezin waarbij paarden altijd een cruciale rol speelden. Bij vava werden de paarden nog voor de ploeg gespannen. Voor mijn vader zorgden ze voor de nodige ontspanning op de zondagse LRV tornooien. De paardenmicrobe kreeg ik dan ook van jongs af aan mee.

Al 20 jaar ben ik rijdend lid van LRV Lint. Ondertussen ben ik ook al vele jaren secretaris binnen het bestuur en monitor binnen het gewestbestuur. Vrijwilligers verdienen alle respect en de vrijwilligerswerking moet meer ondersteund worden!

Jaarlijks fokken we één of twee veulentjes. De Vlaams gefokte paarden en onze ruiters hebben een belangrijke positie in het buitenland. Dat moeten we zo houden.

Ik wil er mee voor zorgen dat de paardensector, zowel recreatief als professioneel, ook vanuit de politiek ondersteund wordt.

vs-stijn

opvolger vlaams parlement

Stijn Coenen

41 jaar
Lier
stijn.coenen77@gmail.com

Geboren in een paardenfamilie, als zoon van een zeer geëngageerde ‘paardenvader’, geraakte ik zelf ook gebeten door het paardenvirus. Ik ben al 33 jaar lid van de Landelijke Rijverenigingen bij Lier-Noord. De laatste 20 jaar als bestuurslid in onze club en gedeeltelijk in het gewest Lier. De laatste 2 jaar sta ik als ponypapa ook langs het parcours te supporteren voor mijn dochtertje.

De passie vertaalde zich ook in de oprichting van C-stables, een onderneming waar ik ook een aantal professionele hippische activiteiten ontwikkelde.

Op deze manier heb ik een goed zicht op de ondersteuning en het beleidskader die enerzijds de  paardenliefhebber en anderzijds de hippische professional kan gebruiken. Ik wil er mee voor zorgen dat de paardensector ook vanuit de politiek ondersteund wordt.

vs-jelle

opvolger vlaams parlement

Jelle Lauwereys

24 jaar
Zandhoven
jelle.lauwereys@telenet.be

Mijn passie voor paarden heb ik te danken aan mijn vader. Daarnaast ben ik opgegroeid in een echte paardengemeente. Ik ben 17 jaar lid bij Landelijke rijvereniging van Pulderbos en al 6 jaar bestuurslid. De laatste 2 jaar ben ik gestopt met paardrijden omdat ik het niet meer kon combineren met werk en andere ambities. Maar onze club is nog altijd mijn 2dethuis en zal ik mij nog altijd voor blijven inzetten.

Paardrijden is niet zomaar een sport. Het is een levensstijl. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik heb er mijn beste vrienden leren kennen, mijn vriendin is een fanatieke amazone en het is een omgeving waar ik graag ben.

Naast het sociaal leven in de paardensport zit er ook een grote economie achter voor professionals die politiek moet ondersteunt worden. Deze sport wordt echt onderschat en kan meer betekenen.

Dit geldt voor elke sport. Het verdient gewoon meer aandacht. Ik wil alvast voor deze ondersteuning zorgen!

vs-tinne

vlaams parlement

Tinne Rombouts

39 jaar
Hoogstraten
tinne.rombouts@vlaamsparlement.be

Sinds mijn prille kinderjaren kreeg ik de microbe van mijn vader en werd de paardensport mijn favoriete hobby. Naast actieve amazone ben ik ondertussen ook een supporterende mama van twee vrolijke ponyruitertjes. Paarden staan bij mij synoniem voor plezier en ontspanning. Ik geniet van de echte paardensport, van de afwerking en het detail. Een flinke training of een buitenrit met de dochters laadt de batterijen weer helemaal op. Eveneens ben ik gefascineerd om te zien wat paarden bij mensen teweeg brengen, zowel in coaching sessies als bij kinderen of volwassenen met een stoornis of beperking. Van paardenkracht gesproken…

Onze paardensector behoort tot de wereldtop en daar zijn we trots op. In het Vlaams parlement hebben wij de afgelopen jaren met het ‘Actieplan Paardenhouderij’ al heel wat stappen gezet om meer duidelijkheid en rechtszekerheid te bieden aan de sector. Maar er zijn nog heel wat uitdagingen en ook daar wil ik mij voluit voor inzetten!